Dezert v zaváraninových pohároch
(rozpis na 12 pohárov 170 ml.)
- 2 poháre hladkej múky
- 1 pohár práškového cukru
- 2 celé vajcia
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 vanilkový cukor
- 1 pohár mlieka
- pol pohára oleja
- 1 lyžica kakaa
Plnka:
- 500 g mascarpone
- 250 ml šľahačky
- 3 lyžice práškového cukru
- ovocie (jahody...)
- prípadne trochu rumu na pokvapkanie cesta.
Zo surovín vymiešame mixérom cesto a rozdelíme do 8 ks vymastených a pomúčených pohárov do 2/3. Poháre musia mať široké hrdlo, aby sa dalo upečené cesto neporušené vyklopiť. Poukladáme na plech a pečieme pri 180°C tak 30-40 min. Medzitým si vymiešame plnku (smotanu nešľahať). Po upečení vyberieme, vyklopíme z pohárov a každý kus prekrojíme na 4-5 krúžkov hrubých cca 1 cm. Poháre umyjeme, osušíme a začneme plniť.
Na spodok dáme krúžok cesta, môžeme ho pokvapkať rumom a na to poukladáme ovocie (najlepšie sú jahody, maliny... ale môže byť aj zavárané). Na ovocie navrstvíme časť plnky. Toto zopakujeme ešte 1x a ukončíme tretím krúžkom upečeného cesta a jemne pritlačíme. Zatvoríme viečkom a uložíme do chladničky.
Miesto cesta sa môžu použiť aj okrúhle piškóty. Je to síce rýchlejšie, ale nie tak efektné.