Plnená paprika
Potrebujeme:
- Za menší hrnček ryže
- Mleté mäso (ako na fašírky), asi toľko ako ryže, teda napr. za 1 hrnček, ale mäsa môže byť aj viac.
- 2-3 zelené papriky, skôr také tučné, aby sa dali dobre naplniť.
- Rajčinový pretlak (šťava), asi tak 2 konzervy
- 2 vajcia
- Strúhanka - asi 2 lyžice, ale nemusí byť
- Olej a múka na zásmažku, múky asi za 2 polievkové lyžice
- 1 menšia cibuľa, 1-2 strúčiky cesnaku
- Majoránka, asi tak 1 čajová lyžička
- Soľ, čierne a kari korenie, bobkový list
- Bylinky podľa chute (oregano, bazalka, kôpor...)
Postup:
1. Samostatne si uvaríme ryžu tak ako k mäsu.
2. Ryžu preložíme do misky, pridáme mleté mäso, strúhanku, na jemno pokrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, korenie, majoránku, bylinky a 2 celé surové vajíčka. V miske to premiešame. Paprikám odkrojíme hrubý koniec a naplníme touto zmesou. Ak papriky štípu, opatrne z nich vykrojíme žilky. Z ostatnej zmesi urobíme guľky, trochu stlačíme, aby boli pevné.
3. Vo väčšom hrnci, kde budeme všetko variť, urobíme zásmažku - na oleji speníme trochu múky, osmažíme, pridáme červenú mletú papriku a zalejeme pohárom studenej vody. Pridáme rajčinový pretlak, lyžicu cukru, trochu soli a vložíme 1-2 lístky bobkového listu. Stále miešame.
4. Keď to začne vrieť pridáme do toho naplnené papriky a guľky. Štavy by malo byť toľko, aby boli guľky celé namočené. Ak to tak nieje, dolejeme vodu alebo ďalší pretlak. Takto to celé spolu varíme 30-40 min. Občas opatrne premiešame, aby sa guľky dolu nepripálili a opatrne preto, aby sa nerozpadli.